Jdi na obsah Jdi na menu
 

MEZNÍK Alois Sgt.

11. 3. 2018
Příjmení MEZNÍK
Jméno Alois
   
Hodnost Sgt. četař    podplukovník in memoriam
funkce střelec
Letoun

Wellingtonu KX-P     R 1802

Příčina úmrtí letecká katastrofa
Jednotka RAF - 311.československá bombardovací peruť
číslo RAF 787866
Datum narození 7.června 1911
Místo narození Kundratice (Ždár nad Sázavou)
Datum úmrtí 12.března 1942
Životopis

Vyučil se dámským krejčím. Jako krejčí si založil i živnost, a to ve Francii. Tam se také přihlásil do československé armády ve Francii, se kterou prodělal ústupové boje. I ve Velké Británii byl nejprve příslušníkem pěší jednotky, ale přihlásil se do RAF.

 

Místo úmrtí severní moře - nouzově přistát na hladině moře v pozici 53 17 severně a 03 07 východní délky asi 100 mil od anglického pobřeží.
Příčina úmrtí

 Zahynul dne 12. března 1942 i s posádkou Wellingtonu KX-P (R 1802), kterou tvořili: F/Sgt. Jiří Fína, Sgt. Oldřich Soukup (druhý pilot), F/O. Jaroslav Kula (navigátor), P/O. Josef Cibulka (rediotelegrafista), Sgt. Alois Mezník (střelec) a Sgt. František Raiskup (střelec). Letoun mířící k bombardování doků města Kiel ztrácel vlivem námrazy výšku a rychlost a piloti byli nuceni nouzově přistát na hladině moře v pozici 53 17 severně a 03 07 východní délky asi 100 mil od anglického pobřeží. Od klesání až do poslední chvíle vysílal radiotelegrafista SOS a polohu letounu. Ve 21:19 se ozval klíč radiotelegrafisty naposledy a šestici mužů pohltilo studené moře, které těla nikdy nevydalo. Jména všech členů posádky jsou vytesána na kamenných deskách památníku v Runnymede.

Pohřben místo  tělo nenalezeno
Vyznamenání

 

 

Poznámka  
Pomník

Jeho jméno uvedeno na pomníku nezvěstných Runnymede panel 89, Velká Británie