Jdi na obsah Jdi na menu
 

25.6.1953: npor.Richard Fratrič

14. 6. 2010

Datum události:  25.6.1953

Místo události: Samota Sichrov - Osada Onen svět u Kosobud (Milevsko)

Poloha pomníku:49°34'4.778"N, 14°15'6.281"E

Letoun: Mig 15/S-102/ - výrobní číslo 220426

Vyroben firmou Rudý Letov Letňany v roce 1953. Nalétal pouhých 9hodin a 16 minut.

Jednotka: 19.stíhací letecký pluk -  VÚ-3850 (letiště České Budějovice)

Pilot:  npor..Richard Fratrič -  *10.9.1925 - + 25.6.1953

Zkušený pilot s velkým náletem na pístových letounech C-2 a S-199. Na proudovém letounu, konkrétně S-102 však pouze 17,20 hodin.

Popis události: 

Krátce po založení 19. slp došlo k první nehodě při které zahynul střelecký důstojník  nadporučík Richard Fratrič. Letoun Mig-15, přesněji československý S-102, ještě vonící novotou, výrobního čísla 220426, pilotovaná npor.Richardem Fratričem odstartoval z letiště České Budějovice v 15.30 hodin. Do skupiny se krátce po vzletu připojil jako číslo 2 por.Zdeněk Bombera rovněž na letounu Mig-15. Tato dvojice měla provést cvičné zteče na vzdušný cíl. Dvojice stoupala do výšky 3000 metrů a směřovala severně Českých Budějovic do prostoru Bechyně. Zde se připojila ke dvojici Migů-15 pilotovaných zástupcem velitele pluku npor.Budayem a por.Václavem Grygarem a společně s touto dvojicí zahájila plnění úkolu. První zteč vybrali letci daleko  a provedli opětovný útok. Npor.Buday ve snaze vyhnout se husté oblačnosti provedl zatáčku doleva, npor. Richard Fratrič tak vybral zteč doprava, přičemž se dostal do husté oblačnosti. Pilot letěl se zajištěným umělým horizontem, ztratil v husté oblačnosti prostorovou orientaci, letoun přešel do vývrtky a o tři minuty později narazil do země v blízkosti samoty Onen Svět u Kosobud. Poručík Bombera se z mraků bezpečně dostal, ale po ztrátě kontaktu se svým vedoucím neznal svou polohu. Vydal se podél řeky Vltavy a přistál až ve Vodochodech. Druhá dvojice přistála zpět v Českých Budějovicích. Přičinou tedy byla pravděpodobně prostorová orientace po vlétnutí do husté oblačnosti, ke které jistě přispěl i zajištěný umělý horizont. Podobně byl zničen ještě minimálně jeden letoun Mig-15. Přístrojové vybavení Migu-15, přeci jen bylo stále ještě nedokonalým. Svědci  vypovídají, že letoun vyletěl z mraků, ale pravděpodobně to bylo přiliš nízko na to aby i zkušený letec, který s proudovou technikou měl  malé zkušenosti letoun vybral. Narazil do země a na místě zahynul. Na lesním porostu v místě havárie jsou ještě dnes znát stopy po havárii. Na jednom ze vzrostlých jehličnanů se nachází skromná, dnes již obtížně čitelná, pamětní deska. Byla několik po havárii rodinnými příslušníky navštěvována dnes je však již zcela opuštěna. Možná se v rodině již zapomnělo na pomníček, možná je příliš daleko. Hrob Richarda Fratriče v Bratislavě je však udržován ve vzorném pořádku. Pokud by se nám příbuzní ozvali budeme rádi. 

Návštěvu tohoto pietního místa doporučuji. Krásné okolí jen volá po  pěším i cyklovýletě a vzpomínce na Richarda Fratriče. Pro turisty běžkaře doporučuji zimní romantickou návštěvu. Dá se zde udělat krásný okruh.

Za datum havárie je uváděno historiky často 15.6.1953, ale na pamětní desce je uvedeno    

 Tu zahynul

tragickou smrťou

nadporučík

Richard Fratrič

*1925   + 25.VI.1953

Obrazek

Vzhledem k tomu, že pilot podle svědků a vyšetřovací zprávy zahynul na místě a i na jeho hrobě  na místním hřbitově  v městské části Bratislava - Lamač je za datum smrti uvedeno datum 25.6.1953 přikláním se k tomuto datu havárie.V knize leteckých nehod ve VÚA je uvedeno 15.6. ale jsou zde i další chyby takže došlo pravděpodobně   k chybě při přepisu a tato chyba je bohužel  často přepisována některými badately dál. Naše  pátrání však datum 25.6. 1953 jednoznačně potvrzuje.

 

Hrob Richard Fratrič


ObrazekUmístění : Bratislava, mestská časť Lamač; miestny cintorín - hlavná ulička

Nápis :

TU ODPOČÍVA MÔJ MILOVANÝ MANŽEL A OTECKO
RICHARD FRATRIČ
NPOR. PILOT
* 10.IX.1925
ZAHYNUL TRAGICKY PRI VÝKONE LET. SLUŽBY 25.VI.1953.

... A DUŠOU VZLIETNEM EŠTE VÝŠ,
NAD SLNKA ZLATÉ PERUTE,
HOC ŽIVOT KLADIEM TU POD KRÍŽ,
MÁM SRDCE LÁSKOU PRIKRYTÉ.

 

 

 

Foto hrobu  : Samuel "koba" Jablonka  - zveřejněno se svolením autora 

 

ZDROJ:VÚA-MNO , www.vets.estranky.cz/clanky/sr---bratislavsky-kraj/bratislava.html

 

Náhledy fotografií ze složky 25.6.1953 : npor.Richard Fratrič