Jdi na obsah Jdi na menu
 

Havárie sovětských letounů

Tato rubrika se věnuje  pomníčkům leteckých havárií sovětských letounů. Většina jich logicky pochází z období 2.světové války kdy  během bojových operací Rudé armády na našem území zahynuli desítky sovětských letců. Tito letci padli za naši svobodu a právem si zaslouží abychom jejich obětí nikdy nezapoměli.

 Další ztráty však mělo sovětské letectvo v Československu i v pozdějším300px-flag_of_the_soviet_air_force_svg.png období zejména během srpnové invaze a v období normalizace. Tyto stránky se věnují všem letcům zahynulým a majícím u nás  pomníček . Proto zde najdete i tyto případy. Tyto stránky jsou vedeny apoliticky a mají cíl připomínat oběti všech letců bez ohledu na to kdo a pro jakou ideologii jim rozkaz vydával. Kdo chce pochopí a uctí i jejich památku, kdo ne ať prosím respektuje  památku těch, kteří zrovna nezahynuli zrovna ve jménu naší svobody.  Velice pěkně to popisuje francouzské stíhací eso Pierre Clostermann ve své knize Velký cirkus v kapitole Walter Nowotny. Popisuje zde zvláštní solidaritu mezi letci, po té co se dozvěděli o smrti jejich velkého protivníka, německého esa Waltera Nowotny. Nejsem stíhač a snad i proto bych to tak pěkně jako Pierre Clostermann  nenapsal . Dovolím si tedy z jeho knihy citovat.

"...pozdravíme statečného nepřítele, který právě padl v boji, dnes můžeme prohlásit, že Nowotny patří k nám, že je to příslušník našeho světa, v němž nepřipouštíme ani ideologie, ani hranice, ani nebávist. Tohle kamarádství  nemá co dělat s vlastenectvím, s demokracií, s nacismem nebo s humanitou. Všichni tihle chlapci to dnes večer instinktivně chápou. A jestliže někdo nad námi krčí rameny, je to proto, že tomu nemůže rozumět, že o tom nemá ponětí - protože není stíhač...."

"...Bruce Cole, který není ani básník, ani filosof, řekne do ticha a udeří to jako rána do stolu: První kdo nechal namalovat na křídlo letadla kokardu, byl svině!"

"....škoda že ten chlápek nenosil naši uniformu. Byl by to bezva kámoš, řekne najednou Brooker".

 

Zdroj:Pierre Clostermann - Velký cirkus str.188-191(Naše vojsko 1990 vydání 3.)

 

Rubriky

Léta poválečná 1945-1990

Příspěvků: 1

2.světová válka

Příspěvků: 0