Jdi na obsah Jdi na menu
 

16.4.1945 : capt.Robert B. Holmes

24. 6. 2010

Datum události: 16.4.1945

Místo události: Divoká Šárka - Praha 6

Letoun: P - 51 D Mustang 44-63214 (MX-R)

Jednotka: USAAF - 82.FS (78.FG), základna Duxford (Velká Británie)

Pilot: capt. Robert B.Holmes Obrazek

 Capt Robert B. Holmes  se dne 16.4.1945 účastnil mise  82. perutě , 78. stíhací skupiny, která   doprovázela bombardéry na cíle v Bavorsku. Po splnění úkolu provadlaútoky  na letiště Luftwaffe v prostoru Čech. První útok provedla na letiště v Mariánských Lázní, kde Capt.Holmes zničil tři nepřátelské letouny na ploše letiště.
Červený roj v čele s Holmesem pak přelétl nad Prahu  zaútočili nízkým průletem na letiště v Ruzyni. Pravděpodobně hned při prvním útoku byl Mustang Capt Holmese zasažen palbou protiletadlového kulometu  a pokračoval dál v letu na západ. Kouřící a neovládaný letoun dopadl z výšky na pole, svažující se do údolí Divoké Šárky, jen pár set metrů od posledních domků obce Ruzyň.Na poli nedaleko místa havárie pracovala skupinka zemědělců, kteří byli na místě nehody jako první.  Pilot se nepokusil o záchranu výskokem na padáku, ani o nouzové přistání. Pravděpodobně  byl natolik vážně zraněn, že nemohl nic dělat, nebo byl mrtev již v kabině svého stroje. Tito lidé vyprostili tělo pilota ze zničené kabiny a položili jej na zem. Údajně neměl žádné zjevné zranění, až na rozbitou hlavu. Po krátké době přijela na místo havárie dvoučlenná německá motohlídka, odehnala české obyvatelstvo a začala prohledávat obsah kapes amerického pilota. Jejich konání ukončil až německý důstojník, který přijel směrem od letiště. Vojáky odehnal pryč, tělo Holmese přikryl a vzdal mu vojenskou čest.
Capt Holmes byl pohřben na hřbitově v Ruzyni, již bez vojenských poct. Po válce byl exhumován americkou armádou a pohřben na americkém válečném hřbitově v St. Avold ve Francii. Na žádost rodiny byl později převezen do Spojených států a pohřben v St. Snelling National Cementery v Minesotě. Zde odpočívá dodnes.

ObrazekV roce 60. výročí ukončení II. světové války a při příležitosti stejného výročí smrti Capt. Roberta Holmese nechala rodina p. Buzka postavit pomník na místě havárie.

 

 

 

 

 

Zdroj:Jiří Rajlich - Mustangy nad protektorátem, Zpravodaj Prahy 6- Šestka.

 

Náhledy fotografií ze složky 16.4.1945 : capt. Robert B.Holmes