Jdi na obsah Jdi na menu
 

ANDERLE Leo

18. 11. 2018
Příjmení ANDERLE
Jméno Leo
  anderle-foto.jpg
Hodnost F/O - poručík 
funkce pilot
Letoun

Halifax NF-Y  W1002

Příčina úmrtí letecká katastrofa
Jednotka RAF - 138.squadrona
číslo RAF 787563
Datum narození 24.května 1913
Místo narození Vyškov
Datum úmrtí 10.prosince 1942
Životopis

Jeden z nejvýznamnějších příslušníků čs. letectva v druhé světové válce se narodil se ve Vyškově 24. května 1913. V předválečném čs. letectvu sloužil jako četař u bombardovací letky. Po zřízení protektorátu uprchl v květnu 1939 do Polska a krátce poté odjel spolu s dalšími čs. letci na lodi Batory do Francie. Tam musel - stejně jako ostatní - podepsat závazek ke vstupu do Cizinecké legie. Byl odeslán do severní Afriky do výcvikového střediska v Siddi bel Abbes, odkud byl po vypuknutí války přidělen na výcvikovou bázi francouzského letectva v Africe a později ve Francii. Situace se však začala ostře vyhrocovat, když nacistická armáda z Belgie prorazila a rychle postupovala do nitra země. Anderle nejen že se nedostal na frontu, ale musel navíc prchat s dalšími československými letci z Francie. Na jedné z posledních lodí odplul do Velké Británie.

Po krátkém pobytu v karanténním táboře odjel do čs. depa v Cosfordu, kde byl přijat do Royal Air Force (R. A. F.). 29. července 1940 se spolu zárodkem 311. čs. bombardovací perutě přesunul na letiště Honnington, kde se jednotka formovala a cvičila k nočnímu bombardování nepřátelského území na dvoumotorových wellingtonech. Jako jeden z prvních se již od září 1940 účastnil operačních náletů. Po absolvování předepsaného operačního turnusu, tj. 200 operačních hodin, se v říjnu 1941 přihlásil jako dobrovolník ke 138. peruti pro speciální účely, která sídlila na letišti Tangmere. Tato nejtajnější jednotka Royal Air Force vysazovala parašutisty a diverzanty nad okupovaným územím. Posádky mohly mluvit o velkém štěstí, když přežily deset takových letů. Poručík Leo Anderle jich absolvoval 32. Létal nad Francii, Holandsko, Lucembursko, Rakousko, Polsko i nad území Československa. Zde mimo jiné vysadil 28. března 1942 čs. parašutisty ze skupiny Out Distance, 27. dubna skupiny Bioscop a Bivouac, 28. dubna Intransitive a 24. října 1942 skupinu Antimony.

Jeho poslední let se uskutečnil v noci 10. prosince 1942. Čtyřmotorový Halifax Mk. II odstartoval s posádkou por. Anderle, rtn. Pánek, npor. Krcha, ppor. Vaníček, ppor. Tesař, ppor. Rozprým a šrtm. Hájek a s deseti britskými letci na palubě, aby s nimi přeletěl přes Středozemní moře z Afriky na Maltu. Byl pravděpodobně sestřelen poblíž ostrova Malta německými stíhači z Kréty.

Leo Anderle byl za svoji neobyčejně úspěšnou válečnou leteckou činnost vyznamenán čtyřmi Čs. válečnými kříži 1939, dvěma Čs. medailemi Za chrabrost, Čs. medailí Za zásluhy 1. stupně a nejvyšším anglickým leteckým vyznamenáním DFC - Záslužným leteckým křížem (Dintinguished Flying Cross). Jeho jméno je uvedeno na památníku obětí války v severoafrickém El. Alameinu.

 

Místo úmrtí u Benghází
Příčina úmrtí

 Jeho poslední let se uskutečnil v noci 10. prosince 1942. Čtyřmotorový Halifax Mk. II odstartoval s posádkou por. Anderle, rtn. Pánek, npor. Krcha, ppor. Vaníček, ppor. Tesař, ppor. Rozprým a šrtm. Hájek a s deseti britskými letci na palubě, aby s nimi přeletěl přes Středozemní moře z Afriky na Maltu. Byl pravděpodobně sestřelen poblíž ostrova Malta německými stíhači z Kréty.

Pohřben místo  Vzpomenut ve sloupci 247 v El-Alamejn v Egyptě
Vyznamenání

Leo Anderle byl za svoji neobyčejně úspěšnou válečnou leteckou činnost vyznamenán čtyřmi Čs. válečnými kříži 1939, dvěma Čs. medailemi Za chrabrost, Čs. medailí Za zásluhy 1. stupně a nejvyšším anglickým leteckým vyznamenáním DFC - Záslužným leteckým křížem (Dintinguished Flying Cross).

 

Poznámka https://forum.valka.cz/topic/view/13644/Anderle-Leo
Pomník

Vzpomenut ve sloupci 247 v El-Alamejn v Egyptě