Jdi na obsah Jdi na menu
 

BABÍČEK Zdeněk sgt.

24. 11. 2018
Příjmení BABÍČEK
Jméno Zdeněk
  thumb9762.jpg
Hodnost

Sgt.  desátník aspirant 

Podplukovník in memoriam od 1. 6. 1991 rozkazem MNO ČSFR č. 0103 z 29. 5. 1991
 

funkce střelec
Letoun

  Wellington Mk. IC KX-L (R1015)

Příčina úmrtí letecká katastrofa
Jednotka RAF 311.československá bombardovací peruť
číslo RAF 787504
Datum narození 7.listopadu  1919
Místo narození Brno
Datum úmrtí 15.září 1941
Životopis

Podplukovník in memoriam Zdeněk Babíček se narodil 7. 11. 1919 v Brně a zemřel daleko od své vlasti, které tak věrně a statečně sloužil ,když bojoval proti nacismu. 15. 9. 1941 v Německu, u města Lingen, skončil jeho mladý život.

Již jako mladík vstoupil do skautského 5. oddílu Ostří hoši v Olomouci.

Byl rovněž členem Hanáckého aeroklubu. Osud jej dovedl až k 311. bombardovací peruti u RAF.

Studoval na Slovanském gymnázium v Olomouci kde maturoval v roce 1938, poté jeho kroky vedly na akademickou půdu a to na Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy, kde byl zapsán, avšak studoval zde jen krátce, to proto, že přišla válka.

Zdeněk Babíček přešel hranice okupované vlasti 3. 1. 1940, dostal do Francie, zde prezentován do čs. zahraniční armády 2. 3. 1940 v Paříži, a po pádu Francie přešel do Velké Británie. Zde se na základně Cosford stal příslušníkem tzv. bombardovací skupiny československého letectva, s níž se přesunul na další základnu v Honingtonu a odtud pak, už jako příslušník RAF (do RAF přijat 25. července 1940), do 10. bombardovací a střelecké školy (No 10 Bombing and Gunnery School, B & GS) v Dumfries ve Skotsku.
Po ukončení výcviku vedla jeho další cesta k Operační výcvikové letce OTF 311. perutě.
Od jara 1941 pak Sgt Z. Babíček usedal jako přední střelec Wellingtonu na své místo při operačních letech nad nepřátelským územím.
Dne 15. 9. 1941 odstartovaly bombardéry 311. perutě k náletu na ponorkové doky v Hamburku, Wellington Mk. IC KX-L (R1015) pilotovaný Sgt Vilémem Soukupem, na jehož palubě byl i Zdeněk Babíček, na zpáteční cestě s největší pravděpodobností sestřelilo německé protiletadlové dělostřelectvo. Stroj dopadl na zem u Andervenne nedaleko německého Lingenu. Členové posádky (kromě již jmenovaných to byli druhý pilot Sgt Ján Miklošek, navigátor P/O Mojmír Sedláček, radiotelegrafista P/O Antonín Zimmer a zadní střelec Sgt Alois Jarnot) zahynuli. Těla všech šesti letců jsou pohřbena na lesním hřbitově v Reichswaldu u Kleve v Severním Porýní-Vestfálsku.

Místo úmrtí Andervenne nedaleko německého Lingenu
Příčina úmrtí

 

Wellington Mk. IC KX-L (R1015) pilotovaný Sgt Vilémem Soukupem, na jehož palubě byl i Zdeněk Babíček, na zpáteční cestě s největší pravděpodobností sestřelilo německé protiletadlové dělostřelectvo. Stroj dopadl na zem u Andervenne nedaleko německého Lingenu.

Pohřben místo Lesní hřbitov v Reichswaldu u Kleve v Severním Porýní-Vestfálsku, 27-F-12/15
Vyznamenání

Vyznamenán Československým válečným křížem za statečnost -

Vyznamenán Zlatým křížem Junáka in memoriam.

 

Poznámka  
Pomník

- Olomouc, Ústřední hřbitov Neředín, skupina H 8 (kenotaf na rodinném hrobě).

- Pomník letců Hanáckého aeroklubu na Ústředním hřbitově v Olomouci - Neředíně. 

- V Olomouci je po něm pojmenována ulice.

V brněnské čtvrti Černé Pole je po něm pojmenována ulice.