Jdi na obsah Jdi na menu
 

PŘÍHODA Josef F/O

4. 3. 2018
Příjmení PŘÍHODA
Jméno Josef
  prihoda-josef.jpg
Hodnost F/O podporučík     nyní plukovník
Funkce pilot
Příčina úmrtí letecká katastrofa
Jednotka RAF -  313.československá stíhací peruť
Letoun Spitfire Mk.VB  BP862
číslo RAF 787541
Datum narození 9.října 1914
Místo narození Vlašim
Datum úmrtí 6.březen 1943
Místo úmrtí Kanál La Manche -  Brest, Francie
Popis události Nezvěstný z operačního letu nad Francií s letounem Spitfire. Poslední zpráva o něm hovořila, že v prostoru Brest  - St.Vierge se odpoutal od perutě a na vlastní pěst pronásledoval Fw-190. Tento den  řři operaci Ramrod 56 letěl Exeterský (310. a 313.squadrona) a Portreath wing jako doprovod patnácti amerických Liberatorů od 44. a 93. Bomber Group 8.USAAF, jejichž cílem byla ponorková základna v Brestu. Nad cílem došlo mezi 14.15 a 14.20 k boji s německými Fw 190.  Příhoda se z akce nevrátil, nikdo ze stíhačů nevěděl přesně, co se se "strejdou" jak mu říkali stalo. 
 Teprve nedávno, díky spolupráci s německými leteckými historiky, se podařilo zjistit (zásluhou J.Rajlicha ), že Příhodův Spitfire padl za oběť příslušníkovi 8.Staffel JG 2, Oberfeldwebelovi Friedrichovi Mayovi. Příhodův stroj, Spitfire Mk.VC BP862, zmizel v moři a jeho tělo nebylo nikdy nalezeno. Proto je jeho jméno uvedeno na 129.panelu takzvané kamenné knihy v památníku Runnymede, kde jsou jména všech letců RAF, jejichž hroby nejsou známy. 
Pohřben místo nezvěstný
Životopis Josef Příhoda se vyučil mechanikem, ale již roku 1935 dobrovolně narukoval do armády k letectvu. Postupně absolvoval pilotní výcvik a stíhací kurz u Leteckého pluku 4 v Hradci Králové. Smutný 15. březen 1939 a okupace nezlomily vlasteneckého ducha pilota Příhody, ani velkého zástupu dalších. Spíše naopak. S odhodláním odcházeli do exilu bojovat za svou drahou domovinu. Přes Polsko se tak dostal do Francie, ale s nutným závazkem v Cizinecké legii. Během září konečně nastaly přesuny ke kýženému letectvu a výcvik. Jak určená jednotka ERC571, tak GC III/4 v severní Africe ale měly zastaralé stroje a do akce nezasáhly. Pád obrany znamenal evakuaci do Velké Británie, kde vstoupil do Dobrovolnické zálohy Královského letectva - RAF VR. S hodnotí Sergeant se přeškolil na stíhačky Hurricane u 6. OTU. V říjnu 1940 nastoupil k 1. peruti RAF a zasáhl s ní do klíčové bitvy o Británii. Poté následovaly i noční operace a zejména ofenzivní akce nad okupovanou Evropou. Koncem září 1941 přešel ke 111. peruti vyzbrojené Spitfiry a v polovině dubna 1942, již s pověstí velmi zkušeného bojovníka, posílil 313. čs. stíhací peruť. Po třech měsících dokončil 200 hodinový operační turnus a nastoupil povinnou dovolenou. Vrátil se a záhy, 23. října, převzal za vynikající bojovou činnost, zahrnující i pět jistých a dva pravděpodobné sestřely, Záslužný letecký kříž - DFC. Čas běžel, náročné boje, ztráty rostly… 6. března 1943 byl úkolem doprovod bombardérů útočících na ponorkové základny v Brestu. Formaci stíhací ochrany napadly německé Focke Wulfy Fw-190A, třistatřinácka utrpěla jedinou ztrátu: F/O Příhoda zůstal nezvěstný... jeho Spitfire Mk.Vc havaroval v moři. Runnymede Memorial v britském hrabství Surrey nese jména letců RAF, jejichž hroby nejsou známy.
Poznámka  
Pomník

Vzpomenut na panelu 129 v památníku letců Runnymede,

Uveden na pomníku padlým v rodné Vlašimi -  Husovo náměstí, na boční zdi Husova domu