Jdi na obsah Jdi na menu
 

19.11.1996 - Mig-23U Herálec

15. 1. 2012

Datum události:19.11.1996

Místo události:Herálec - Kamenný vrch 

Poloha pomníku:49°40'46.094"N, 15°56'32.315"E

Útvar:41.slt Čáslav

Letoun:Mig-23 UB - trupové číslo 8327.8327-1.jpg

Do výzbroje československého letectva byl zařazen v roce 1982 k 28.sbolp Čáslav. V roce 1983 je předán k 1.slp v Českých Budějovicích. V rámci transformace českého vojenského letectva byly všechny stíhací letouny umístěny na letecké základně Čáslav kde od 1.1.1995 vznikla 4.základna stíhacího letectva. Letouny Mig-23ML a Mig-23U, včetně letounu 8327 tvořily výzbroj 41.slt.

 

Piloti:

pplk.Drahoslav Mládek - 39let

pplk.Jiří Trunečka "Trunda"- 49let

Leteckou školu ukončil v roce 1969. Nastoupil k 11.slp do Žatce. V roce 1970 odešel do Č. Budějovic k 1.slp kde létal až do jeho rozpuštění v roce 1994.  Od roku 1994 byl zalétávacím pilotem Leteckých opraven.  Létal na L-29, L-39, Mig-21, Mig-23. Celkem nalétal 2146 hodin. Je pohřben na hřbitově v Českých Budějovicích.

 

 

Popis události:

heralec1.jpg

19. 11. 1996 prováděli  piloti pplk. Drahoslav MLÁDEK a pplk. Jiří TRUNEČKA zálet letounu Migu-23UB č. 8327 ze stavu 41. slt. Oba patřili ke zkušeným letcům 1. třídy. Měli letité zkušenosti s letounem Mig-23 na kterém sloužili u  1. slp v Českých Budějovicích. V době havárie působili v Českých Budějovicích jako zalétávací piloti zde umístěných leteckých opraven (31.LOZ),  které prováděly všechny předepsané práce na typu Mig-23 i po zrušení 1. slp v roce 1994 a přesunu zbylých letounů do Čáslavi. Za nejasných okolností došlo během programu záletu k převedení stroje do prudkého klesání (pravděpodobně až do vývrtky) a následně k dopadu letounu do lesa nedaleko obce Herálec v okrese Žďár nad Sázavou. Oba piloti zahynuli v troskách stroje, aniž by se pokusili o katapultáž.

Článek věnující se této letecké katastrofě:

Převzato z http://www.vojnuvmestec.cz/

  

Před deseti lety padaly u Herálce stíhačky

30.11.2006, Jiří Marek

Herálec - Český bermudský trojúhelník. Tak se před několika lety mluvilo o Herálci, Chlumětíně a Žákově Hoře na Žďársku, kde v průběhu osmnácti měsíců havarovaly dva stíhací letouny.

Dne 19. listopadu uplynulo deset let od prvního neštěstí, které stálo život dva vojenské piloty.

"Pamatuji se, že byl krásný den. Sníh ještě nenapadl. Stalo se to mezi druhou a třetí hodinou odpoledne," vzpomíná bývalý starosta Herálce Antonín Trávníček na den, kdy došlo k tragédii.

Zemřeli dva piloti

Při pádu vojenského nadzvukového letounu MiG- 23 UB z 1. stíhacího pluku v Českých Budějovicích zahynuli dva piloti, devětačtyřicetiletý Jiří Trunečka a devětatřicetiletý Drahoslav Mládek.

"Nikdy na ten den nezapomenu. Jely jsme se projet se sestrou na kolech. Viděly jsme, jak stíhačka letí hrozně nízko nad lesem. Byly jsme z toho dost vyděšené. Když jsme přijely domů, začaly houkat sirény a ve vzduchu létal vojenský vrtulník. Byl to hrozný pocit," zavzpomínala Veronika Valenová z Herálce.

Vojáci uzavřeli prostor

Na místo okamžitě vyjeli herálečtí dobrovolní hasiči. "Na cestě jsme se potkali s hlineckou profesionální jednotkou. Hořela zadní část stíhačky a přilehlý lesní prostor. Požár se podařilo zlikvidovat během půl hodiny," řekl Karel Major, člen sboru dobrovolných hasičů z Herálce. Prostor poté uzavřeli vojáci. Po katastrofě několikrát zasedal i krizový štáb. "Byly obavy, že došlo ke kontaminaci půdy. Voda z této oblasti se vlévá do Vortovského potoka a do nádrže v Hamrech.

Proto byla zemina vybagrována a odvezena do Dolní Rožínky," uvedl Trávníček.
Vyšetřování příčiny neštěstí trvalo několik měsíců. "Prostor byl naprosto uzavřen. Sbíralo se vše, co z letadla zbylo," řekl. Podle oficiální verze způsobila pád letadla chyba pilotů. "Pohybovali se v malé výšce a při nezdařeném manévru se zřítili," vysvětlil bývalý starosta. "Protože byli velice nízko, nestihli se bohužel katapultovat," dodal.

Foto - Havarovaný stíhací bombardér MiG - 23 UB z čáslavské základny na snímku z roku 1998. Tento stroj naštěstí smrt neroznášel. Při nácviku vzdušného boje se sice stal neovladatelným a dopadl do lesa mezi Chlumětínem a Svratkou, ale piloti Jiří Kareš a Ján Skládanyi se úspěšně katapultovali.

Kamarádi letců nezapomínají



Zavzpomínat na zemřelé piloty přišli k pomníčku v neděli 19. listopadu obyvatelé Herálce a okolních obcí. Nechyběli mezi nimi ani lidé z Vojnova Městce.

Herálec - Leteckou tragédii v lesích u Herálce připomíná památník, který byl slavnostně odhalený 25. listopadu 1997. Jeho součástí je výškové kormidlo stíhačky a vrtule z turbíny. " Po vybudování základů jsme na místo tragédie nechali umístit kadovský křížek z místního hřbitova a nechybí ani kámen, který událost připomíná," řekl bývalý starosta Herálce Antonín Trávníček.
Každoročně navštíví památník kamarádi letců, kteří neštěstí nepřežili. " Dvakrát jsem tam byl s nimi. Zpívali a hráli Jižní Eskadronu a nalévali při tom šampaňské. I letos byli u pomníčku dvě skleničky naplněné sektem a láhev," uvedl bývalý starosta.

 

 

Zdroj: www.vojnuvmestec.cz/,  www.valka.cz,  www.pilotialetadla.cz, foto archiv ,R.Vamberský

 

 

Náhledy fotografií ze složky 19.11.1996 - Mig-23U Herálec