Jdi na obsah Jdi na menu
 

Československo

Letecké nehody a katastrofy se bohužel nevyhly ani dopravním letounům československých leteckých dopravců.  Bouřlivý rozvoj letecké dopravy ve třicátých letech dvacátého století, hektický rozvoj dopravy v poválečném období spojený s "vítězným" únorem a četnými represemi proti mnoha zkušeným osádkám, nástup moderní proudové techniky na přelomu padesátých a šedesátých let a nakonec i vliv srpnových událostí a následná normalizace spojená s nástupem vojenské lobby do našeho dopravního letectví  si zákonitě museli vybrat svou krutou daň v bezpečnosti létání.

Nepřísluší mi jako člověku, který tu dobu nezažil hodnotit, přesto se nemohu zbavit dojmu, že celá řada obětí ať už ze strany posádek nebo cestujících by nebyla pokud by vývoj našeho dopravního letectví po druhé světové válce šel přirozenou demokratickou cestou.

To jsou ale čiré spekulace a mi mladší bychom především neměli zapomínat na ty, kteří v těch , dovolím si nazvat pro nás pionýrských dobách, zahynuli abychom dnes mohli s pocitem velkého bezpečí denně létat za prací, zábavou, odpočinkem.

Přestože co do počtu obětí jsou tyto letecké katastrofy především v poválečném období mnohem tragičtější než řada vojenských nehod, byla tato smutná skutečnost nejprve z důvodu negativní reklamy a později především z politických důvodů záměrně skryta před veřejností a pomníčků těchto katastrof je jako šafránu. Snad tedy tato rubrika věnovaná leteckým katastrofám dopravních letounů československých leteckých dopravců přispěje alespoň malinkou měrou k připomenutí příslušníků československé letecké dopravy.

 

Pomníky leteckých katastrof - čs.dopravní letouny

Datum události

Místo události

Typ letounu

GPS poloha pomníku

13.2.1947

Dolany/okr.Kladno/

C-47 OK-XDU

50°6'21.460"N,

14°8'40.095"E

27.2.1950

Petrovy Kameny

C-47 OK-WDY

 

10.10.1962

Újezd u Brna

Il-14 OK-MCT

 

 

Příspěvky

13.2.1947 - Dolany C-47 OK-XDU

19. 5. 2013